Košík je prázdný

Angličtina pro začátečníky – 10 tipů, jak se začít učit angličtinu rychle a co nejjednodušeji

Angličtina je jazyk, o kterém asi všichni řekneme, že je užitečný. Je to světový jazyk a mnoho lidí všech věkových kategorií touží umět anglicky. Někteří mají to štěstí, že umí anglicky od dětství, ale někteří se do učení pustí až později. A to je v pořádku.

Zdrojů, kde a jak se učit angličtinu je mnoho a spousta z nich je úplně zdarma. Ale možná právě i proto, že těch zdrojů je tak moc, tak někdy nevíme, kde a s čím začít. A proto mám teď pro vás připravených 10 tipů, jak se začít učit anglicky.

Tipy jsou vhodné především pro začátečníky, ale i pokročilí studenti jistě využijí tyto tipy.

Všichni se chceme naučit anglicky rychle a jednoduše. Je to vůbec možné? To nevím, každý je totiž individuální, ale se správnými technikami a postupy můžete ten proces učení určitě urychlit a zjednodušit.

 

1. Začněte mluvit co nejdříve

Pokud to myslíte vážně s tím, že se chcete naučit mluvit anglicky, tak pravidelná konverzace je v podstatě jediný způsob, který zaručeně urychlí celý postup.

Čím rychleji dokážete prolomit mentální bariéru mluvení, tím rychleji budete moci mluvit sebevědomě.

Studenti, kteří se učí jazyk pomocí konverzace (může to být klidně online přes Skype), mají tendenci vidět mnohem rychlejší výsledky než ti, kteří používají tradiční metody (tedy učení se slovíček, gramatika, čtení atd.)

Zjednodušeně řečeno, i když studujete slovní zásobu, lekce gramatiky a teorii pravidelně celé týdny, pokud se nenaučíte angličtinu mluvením, riskujete, že se nenaučíte, jak tyto dovednosti spojit dohromady.

Už chápete, proč hodně lidí říká: „Rozumím většině z toho, co slyším v angličtině, ale neumím moc dobře mluvit“? Naštěstí je velmi snadné najít si někoho, s kým můžete to mluvení procvičovat. Navíc v dnešní online době je tak snadné najít si lektora.

Pokud hledáte opravdu rodilého mluvčího, doporučuji vám stránky italki.com nebo preply.com.

 

2. Začněte číst knížky v angličtině

Najít materiály ke čtení v angličtině je velmi jednoduché. Pokud ale začínáte se čtením, doporučila bych vám vybrat si knížku, kterou jste už četli v češtině a která se vám líbí. Možná dokonce najdete její zjednodušenou verzi.

Co tedy můžete číst?

  • Knihu, kterou jste četli už česky a kterou máte rádi
  • Čtení krátkých článků a zpráv (nepouštějte se do nějakých politických zpráv, ale třeba klepy celebrit jsou dobrým začátkem)
  • Na Facebooku nebo Instagramu si najděte nějakou anglickou stránku

Tip: Pokud opravdu úplně začínáte, možná nejprve budete potřebovat malou slovní zásobu. Říká se, že často stačí 500 slov pro takovéto první čtení. Najděte si tento seznam, nejprve se zkuste naučit slova a až poté se pusťte do čtení.

 

3. Buďte sami k sobě zodpovědní

Pokud se chcete naučit anglicky rychle, pravidelné cvičení se musí stát zvykem. Ale není dobré jen slíbit, že strávíte více času prací na svých jazykových dovednostech. Musíte najít nějaký způsob, jak zaručit, že se budete učit, i když se vám nechce nebo nemáte tolik času.

Někomu to jde snadněji dodržovat nějaký pravidelný režim. Ale většina lidí má spíše opačnou situaci. Pro většinu z nás je udržení motivace k něčemu novému mnohem snazší, když je na nás závislý někdo jiný.

V jedné studii se zjistilo, že máte 65% šanci na splnění cíle, pokud se někomu zavážete. Ještě povzbudivější: pokud máte s touto osobou konkrétní schůzku, abyste probrali svůj pokrok, šance na dokončení vašeho cíle se zvýší na 95 %.

Můžete hledat partnera, který se také učí angličtinu, abyste mohli pravidelně porovnávat pokroky, nebo jednoduše najít lektora, kterého máte rádi a kterého respektujete.

 

4. Nastavte si malé a reálné cíle

V jazykovém vzdělávání je kladen velký důraz na to, abyste se naučili plynule, ale když děláte první kroky na své cestě ke studiu angličtiny, je to užitečný cíl? Asi moc ne.

Kdyby váš cíl byl „mluvit plynule anglicky“, tak to znamená, že se k tomu bodu možná nikdy nedostanete. Každý, kdo mluví nějakým jiným jazykem, se stále učí. Vždyť i v češtině čas od času narazíte na nové slovo, které ještě neznáte.

Budete se učit rychleji, pokud nastavíte relevantní cíle. Lepší cíle jsou takové, které vám umožní sledovat váš pokrok. Jsou konkrétní, měřitelné, dosažitelné a časově ohraničené.

Jaké cíle si dát?

  • Do šesti měsíců chci být schopen posílat e-maily v angličtině bez použití slovníku.
  • Do tří měsíců chci mít možnost mluvit na běžná témata (počasí, turistika, sport atd.) s rodilými mluvčími angličtiny.
  • Po devíti měsících výuky angličtiny chci získat 100 bodů ve zkoušce TOEFL, abych se mohl přihlásit na zahraniční univerzitu.

 

5. Udržujte se v motivaci

Neexistuje žádný snadný způsob, jak to obejít: rychlé učení angličtiny bude vyžadovat hodně energie. Abyste u toho vydrželi, musíte mít motivaci.

Co může být motivace? Například někdo, kdo se učí angličtinu, aby získal titul na univerzitě v anglickém jazyce, se může zaměřit na odborná slova a fráze relevantní pro jeho kurz.

Pokud se učíte angličtinu pro práci, možná byste se rádi zaměřili na slova a fráze relevantní pro business.

Mnoho lidí se také rozhodne učit jazyk, protože má partnera/ partnerku z jiné země. V tomto případě se zaměří spíše na neformální jazyk.

Tento krok vás ušetří běžné frustrace: řídit se učebnicí, která vás vybízí k tomu, abyste se naučili obsah, který v dohledné době nebudete muset používat.

Neučte se slova pro všechna zvířata, pokud to nebude užitečné pro váš život.

 

6. Najděte si efektivní metodu na učení se slovíček

Slovíčka jsou základ. A tak se je taky učte. Velmi oblíbená metoda jsou flashcards.  Je to určitě super metoda a doporučuji ji minimálně vyzkoušet. Ale pozor na to, že kartičky mohou být falešným přítelem při učení angličtiny.  Může se stát, že strávíte příliš mnoho času učením slov bez jejich kontextu.

V kombinaci s dostatkem mluveného projevu však představují snadný způsob, jak relativně rychle a z domova vstřebat spoustu nové slovní zásoby. Naštěstí existuje spousta skvělých bezplatných aplikací, takže si můžete začít zapamatovat slova, ať jste kdekoli!

Aplikace na učení se slov:

  • Tinycards
  • Memrise
  • Word Power Lite
  • Quizlet

 

7. Učte se celé fráze

Kartičky jsou užitečné, ale studie ukazují, že učení celých vět může být ještě užitečnější. V angličtině se tomu říká „sentence mining“. Když si to vyhledáte, najdete nadšenou online komunitu, která přísahá, že je to nejrychlejší cesta k domácímu učení angličtiny.

 

8. Změňte si svůj telefon a počítač do angličtiny

Když rozumíte víceméně základům angličtiny, tak můžete postoupit k dalšímu kroku. Nyní je čas se s jazykem co nejvíce seznámit a obklopit se jím v běžném životě.

Většina z nás tráví každý den hodiny zíráním do svých telefonů. Změna nastavení v telefonu na angličtinu je velmi snadný způsob, jak zařadit angličtinu do běžného života.

Změna nastavení telefonu vás naučí některá slova, která jsou velmi užitečná pro moderní život a která nezbytně neuvidíte na webových stránkách pro výuku slovní zásoby.

 

9. Najděte si komunitu lidí

Když se začnete zabývat učením angličtiny, může být velmi motivující sdílet své postřehy, objevy i frustrace s ostatními lidmi. Zde je několik skvělých způsobů, jak se spojit s ostatními studenty, pokud studujete z domova.

  • Vyzkoušejte anglické fórum Reddit
  • Hledejte veřejné facebookové skupiny pro studenty ESL

 

10. Poslouchejte často rodilé mluvčí

Ať už je vaším mateřským jazykem čeština, španělština nebo jiný jazyk, je pravděpodobné, že jste mluvili s rodilým mluvčím angličtiny, který se tímto jazykem naučil, a pomysleli jste si „já jsem se to ale ve škole učil/a jinak“.

Rodilí mluvčí nemluví vždy bezchybně. Je dobré na to pamatovat.

 

Online doučování angličtiny pro SŠ

Kurz obsahuje veškerou středoškolskou angličtinu ve formě videí, pdf listů a testovacích cvičení.

Byl pro tebe tento článek užitečný? Nasdílej ho svým kamarádům.